Waar je rekening mee moet houden als je voor paar maanden verhuisd naar Curaçao

moving Curaçao

In oktober kregen mijn verloofde en ik de kans om 6 maanden vanuit Curaçao te werken. Wij hebben beiden een digitale baan, en sinds het thuiswerken tijdens corona zo goed voor ons heeft uitgepakt, waren wij aan het dagdromen hoe het zal zijn om het vanuit het buitenland te doen. Curaçao was voor ons de meest logische oplossing, gezien wij al familie hebben wonen op het eiland. Nadat wij het aan onze werkgevers hebben gevraagd kregen we groen licht en boekte wij een ticket naar Curaçao.

Een appartement huren

Wij hebben best geluk dat wij connecties op Curaçao hebben wonen, dit maakt het veel makkelijker om aan een appartement te komen. Als jij ook connecties hebt wonen op Curaçao is dit denk ik wel de snelste route. Alles op het eiland gaat mond tot mond of via Facebook. Anders biedt Airbnb  mogelijkheden om voor een langer termijn te huren, maar je kan ook een oproep plaatsen in een Facebook groep zoals Vraag & Aanbod Curaçao.

Reizen tijdens corona

Wanneer je reist naar Curaçao tijdens corona heb je een negatieve PCR test nodig, ook als je volledig bent gevaccineerd. Wanneer je de PCR uitslag binnen hebt moet je een Antigen test boeken op de derde dag van aankomst.

Documenten

Voor lang verblijf en digital nomads:
De overheid van Curaçao heeft @HOME in Curaçao gelanceerd om reizigers een tijdelijke verblijfsvergunning te geven. Hiervoor moet je wat documentatie invullen dat passend is bij jouw levensstijl en waarom je in Curaçao wilt verblijven. Houd wel in gedachten dat alles in Curaçao langer duurt, dus vul dit formulier een paar maanden voor je werkelijke vlucht in.

Wanneer je jouw ticket hebt geboekt, heb je een gratis Digital Immigration Card ofwel Embarkment Card nodig die je in het portal kunt vinden.

Als de uitslag van je PCR test negatief is, heb je ook een PLC formulier nodig. Deze staat ook in het portal. Hier heb je de mogelijkheid om de derde dag Antigen test te boeken. Wanneer je positief bent getest moet je in zelf quarantaine. 

Dingen om in gedachten te houden!

Curaçao is een eiland, dat betekent dat alles moet worden geïmporteerd en dat vertaald zich dat alles vrij duur is.

Autoverhuur
Een auto is echt een must in Curaçao om je van A naar B te brengen. Het openbaar vervoer is slecht geregeld en eigenlijk is niets op loopafstand van elkaar. Wandelen of een scooter raad ik ook af, gezien de wegen hier slecht zijn onderhouden.

Elektriciteit en internet
Wanneer jouw (huur)huis zonder elektriciteit of internet komt heb je hiervoor een afspraak nodig. Voor elektriciteit en water is dat Aquaelectra en voor internet Flow. Houdt er rekening mee dat dit ook wat tijd kan kosten!

Prepaid systeem
In Nederland betaal je elke maand een bedrag voor je leefkosten en verzekeringen. Zelfs wanneer je tankt, betaal je achteraf. In Curaçao betaal je alles vooraf, zo ook je elektriciteit. Je krijgt hiervoor een kaart en deze kan je dan opwaarderen voor meer elektriciteit.

Levensmiddelen
Er zijn een aantal Nederlandse supermarkten die vaak duurder zijn dan lokale supermarkten. Maar ook bij de lokale supermarkten moeten veel producten geïmporteerd worden. Houdt er rekening mee dat de kosten hiervoor vaak hoger uitlopen en probeer zo veel mogelijk te winkelen bij supermarkten als Mangusa en Centrum.

Online winkelen
Het is zeker mogelijk om online te shoppen en het te laten importeren. Houdt er wel rekening mee dat je belasting en importkosten over alles moet betalen. De kosten kunnen hier nogal hoog oplopen en ik zou het ook afraden tenzij echt niet anders kan.

Fysiek winkelen
Als je houdt van winkelen zou ik zeggen, shop voordat je naar het eiland komt. Maar wanneer je iets bent vergeten

zijn er wel leuke winkels zoals Mango, Soho Boutique en andere lokale boutiques die je kunt vinden via Instagram en Facebook.

Facebook
Voordat ik naar Curaçao kwam had ik geen Facebook. Maar alles, en dan meen ik echt alles, gaat via Facebook. Veel bedrijven hebben geen website maar een Facebook pagina.

Talen
In Curaçao spreken mensen 3 tot 4 talen. Hun moedertaal is Papiaments, maar ze kunnen ook Nederlands, Spaans en Engels spreken.

Valuta
In Curaçao betaal je met Nederlandse Antiliaanse Gulden (NAf, ƒ) die je kunt opnemen van een ATM. Hier zijn wel wat extra kosten aan verbonden. Je hebt echter niet altijd cash geld nodig, de meeste betaalpassen hebben de mogelijkheid om in NAf te betalen. Betaalpassen met V-Pay heb je alleen de mogelijkheid om in Amerikaanse dollar te betalen, dit kun je ook aangeven bij de kassa.

Strandbezoek
Wanneer je naar een commercieel strand gaat zoals Mambo Beach of Jan Thiel Beach betaal je voor entree en een strandstoel. Het is eigenlijk heel normaal om voor een strandstoel te betalen, ook als het een gratis lokaal strandje is.

SIM kaart
Het is makkelijker om een Dual SIM te hebben, maar mijn iPhone heeft geen extra SIM kaart slot. Ik gebruik hiervoor een eSIM applicatie genaamd Airalo. Dit kost $9.95 voor 1GB elke 7 dagen. Je kan een goedkope telefoon kopen met een lokale SIM, of een SIM kaart aanschaffen als je een Dual slot hebt. Over het algemeen heb je op veel plaatsen en commerciële stranden wel toegang tot WiFi.

Ik denk dat ik de meeste principes wel heb behandeld. Als je vragen hebt, stel ze dan gerust in de comments hieronder of stel ze via DM of mail. 🙂 Hoop dat dit helpt, een veilige reis! xo

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Follow me