WAT TE DOEN TEGEN ROOS ?!

Maria Nila Heal

Je kent het misschien wel, die witte en droge schilfertjes op je hoofdhuid. Wat is het en wat kan je hier tegen doen?

Allereerst is het belangrijk om het verschil te kennen tussen natte roos en droge roos. Natte roos is echt roos en droge roos komt af van een droge hoofdhuid.

Je kunt natte roos herkennen aan:

 • de kleur – het is geel
 • het is vet en plakkerig
 • stinkt!
 • en is op te lossen met een apothekersrecept

Droge roos is daarentegen wit, stinkt niet, plakt niet en is makkelijk te voorkomen door je hoofdhuid goed te verzorgen. Een droge hoofdhuid kan je al snel krijgen door de zon en airco, maar het kan ook zijn dat je allergisch reageert op een ingrediënt in bijvoorbeeld je shampoo.

Moet ik hiervoor nou anti-roos shampoos aanschaffen?
Ja en nee. Je moet ten eerste kijken naar de ingrediëntenlijst achterop de shampoo. Staat ‘Sodium Lauryl Sulfate’ of ‘Sodium Laureth Sulfate’ al hoog op de lijst? Grote kans dat dit jouw droge hoofdhuid veroorzaakt.

Wat is Sodium Lauryl Sulfate (SLS)?
Sodium Lauryl Sulfate is een reiniger die in combinatie met water gebruikt wordt om vet of olie op te lossen. Sulfaten worden toegevoegd om het product te laten schuimen om de consument een schoner en frisser gevoel te geven.

Wat is Sodium Laureth Sulfate (SLES)?
Sodium Laureth Sulfate is eigenlijk hetzelfde als Sodium Lauryl Sulfate maar dan minder agressief. Heb je écht een gevoelige hoofdhuid zou ik dit ingrediënt ook proberen te mijden.

Wat doet het met je huid?
SLS en SLES zorgen ervoor dat ze het natuurlijke huidvet oplossen. Als resultaat krijg je een droge en gevoelige hoofdhuid en dus: droge roos.

Als je nu nogsteeds een allergische reactie krijgt op een shampoo zonder SLS en/of SLES kan het ook zijn dat je allergisch bent voor het ingrediënt Cocomidylpropyl Betaine. Net als SLS en SLES is Cocomidylpropyl Betaine een schuimvormend middel dat het ontstaan of verergeren van eczeem kan veroorzaken. Over het algemeen is dit een huid-vriendelijk product.

Ik ben niet allergisch, moet ik dan ook een speciale shampoo gebruiken?
Je hoofdhuid maakt talg aan dat beschermt tegen de invloeden van buitenaf. Wanneer je te vaak jouw haren wast reageren de talgklieren van de hoofdhuid met een overproductie van talg met als resultaat: een vette hoofdhuid. 

Je gaat niet dood van SLS of SLES, maar vind je het wel belangrijk om jouw hoofdhuid een goede verzorging te geven kan je er altijd voor kiezen om een shampoo te gebruiken zonder SLS. Het is natuurlijk wat je zelf wilt!

Maria Nila Heal

Welke shampoo kan ik nu het beste gebruiken?
Maria Nila heeft onlangs een nieuwe lijn uitgebracht namelijk: HEAL.* 100% veganistisch, vrij van allergenen, sulfaten en parabenen. Bovendien hebben zij ook nog actieve ingrediënten toegevoegd als Aloë Vera, Piroctone Olamine en Vitamine E die ervoor zorgen dat wordt genezen en problemen als roosvorming, een jeukerige hoofdhuid en haaruitval tegen worden gegaan. Daarnaast stimuleren zij de haargroei.

Colour Guard Complex is toegevoegd om kleurverlies te voorkomen door wassen, UV-straling, hitte van föhn en/of styletang en vrije radicalen.

Als je het drogisterij vriendelijk wilt houden kan ik de producten van Dermolin zeker aanraden. In mijn omgeving zijn er mensen die last hebben van allergie die hier enorm goed op reageren. Nogmaals: kijk goed op de ingrediëntenlijst. Er zijn veel ingrediënten die beginnen met Sodium Lau… maar een hele andere werking hebben. Het gaat hierbij vooral om Sodium Lauryl Sulfate en Sodium Laureth Sulfate!

Maria Nila Head & Heal 300ml shampoo en 350ml conditioner zijn beide te koop voor €20,75 per stuk bij JohnBeerens.com of specifieke kapsalon. Mijn samples heb ik van kapsalon Hair Coupes gekregen te Wormerveer.

Liefs, Shiralee

♥ Volg mij ook op  BloglovinInstagramFacebook | YouTube

* Dit artikel bevat product(en) die ik heb ontvangen ter review,
lees mijn disclaimer

Share:

9 Reacties

 1. 14 juli 2016 / 08:43

  Wat een duidelijk artikel zeg! Het is altijd vervelend zoiets en ingrediënten zijn dan erg belangrijk!

 2. 14 juli 2016 / 09:32

  Wow super informatief! Netjes 😀 Deze lijn lijkt ook goed te kunnen helpen.

 3. 14 juli 2016 / 09:53

  Goede tips! Ik ben benieuwd waar je de producten kunt kopen die hierboven op de foto staan en wat ze kosten. Ze zien er heel mooi uit!

  • Shiralee
   Auteur
   15 juli 2016 / 15:35

   Ohhh dat is een goeie! Wat stom, haha. Ik ga het er gelijk even bij zetten. 😉

 4. 14 juli 2016 / 11:04

  Wat zien de producten er mooi uit, een genot voor het oog. Ik heb zo een probleem hoofdhuid en ik gebruik op dit moment een sulfaatvrije shampoo van L’Oreal en eens per week was ik mijn haren met een shampoo waar wel sulfaten inzitten om build-up te voorkomen.

  • Shiralee
   Auteur
   15 juli 2016 / 15:35

   Ah lastig zeg! Je hoort ook heel vaak dat mensen allemaal rode bultjes krijgen als allergische reactie…

 5. 18 juli 2016 / 14:55

  Die lijn ziet er mega goed en lekker uit zeg! ik heb vaak last van droge roos.. heel vervelend en je schaamt je er ook soort voor..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Follow me