PERSONAL | Vegetariër worden?!

PERSONAL | Vegetariër worden?!

Vlees. Een onderwerp dat voor mij al járenlang een issue is. Ik houd niet van vlees. Ik geniet niet van vlees (op chorizo na, lol). Maar: ik heb de knoop doorgehakt. Ik word vegetariër.

Wij weten allemaal wat er gebeurd maar weigeren de confrontatie aan te gaan met het daadwerkelijk zíen (let op: schokkende beelden) wat er gebeurd. Wat gebeurd er met deze dieren wat bij ons in de supermarkt, of zelfs bij de slager ligt? Nu wil ik niet alle slagers over één kam scheren; er zullen er ook vast bij zijn die achter hun standpunt ‘verantwoord vlees’ staan, maar het grootste gros doet dat gewoon niet.

Massaproductie.

Iedereen wilt vlees en het liefst zo goedkoop mogelijk. Is hierbij nodig om dieren te mishandelen zoals zij mishandeld worden? Nee. Hoe kan een mens hier plezier uit halen? Kijk, dat vind ik nog het ergste van wat hier gebeurd, het hoeft niet op deze manier. Wij hoeven geen kuikentjes die niet goed genoeg zijn op een hoop in een reusachtige blender te gooien en varkentjes hun staartjes af te snijden terwijl zij nog leven… wij hoeven deze dieren niet op één hoop te gooien waardoor zij géén ruimte hebben.

Nu weet ik ook dat het in de natuur het er ook heel barbaars aan toe kan gaan, ouders die hun welpjes eten (National Geographic 18+, het bestaat en het is heftig). Dit neemt niet weg waarom wij, als mensheid, onschuldige dieren van het leven beroven als zij niet eens een mooi leven hebben gehad.

Niet horen, niet zien en zwijgen.

Dit onderwerp gaat zó veel verder dan alleen ‘geen vlees eten’. Wat denk je van lederen/bont goederen? Waarvan de huid er levend vanaf wordt getrokken? En dierproeven dat wordt uitgevoerd in China vanwege de wetgeving (dat gelukkig is verboden binnen Europa).

En dan nog te bedenken dat minder tot geen vlees eten misschien wel het antwoord is op klimaatverbetering en een beter milieu.

Kan ik nu de wereld veranderen? Nee, dat zal ik ook niet proberen. Wat ik wel kan doen is een standpunt aannemen waar ik mij goed bij voel. Dit is waar ik mij goed bij voel. Ik word vegetariër en neem jullie graag mee naar mijn ontdekking op nieuwe recepten en hoe een vleesvrij levenswijze mij bevalt.

Liefs, Shiralee

♥ Volg mij ook op  BloglovinInstagramFacebook | YouTube

 

Share:

12 Reacties

 1. 5 juni 2016 / 19:28

  Ik ben het ZO met je eens, ik voel dit ook al jaren. Mijn ouders vinden dat ik vlees moet eten en ik heb elke dag weer een discussie. Nu mag ik het enkele dagen overslaan, maar nog niet altijd… Ik ga nu uitzoeken wat ik dan wel moet eten om toch aan de voedingswaarden te komen en dan mag het hopelijk wel. Ik geniet er ook niet van en eet het nu echt met tegenzin! You go girl!

  • Shiralee
   Auteur
   9 juni 2016 / 07:23

   Dat is zo ontzettend lastig! Veel noten, producten met eiwit, ijzer en dierlijke producten zoals roomboter, melk, eieren enz. voor vitamine B12 dan moet het wel goed komen. (: Ja het is echt moeilijk om nog vlees te kunnen eten. Kijk, ik snap het wel als je het bij de slager haalt waar het dier goed heeft geleefd, moet je dit wel 100% zeker weten. Thanks!! Jij ook. xo

 2. 6 juni 2016 / 09:53

  Heel knap van je! Ik ben dol op vlees, maar ik zoek wel steeds vegetarische recepten op die ik dan voorstel en die gelukkig wel goed ontvangen worden. Mocht je heerlijke recepten tegenkomen en uitgeprobeerd hebben, is het misschien ook een leuk idee om deze te delen!

 3. 7 juni 2016 / 11:22

  Knap van jou!! Ik ben benieuwd hoe dit alles gaat en kijk uit naar jouw verhalen.

  Wij eten minder vlees en wat mij betreft mag het nog minder. All the way vegetariërs worden zou ik nu nog niet willen maar vlees is ook absoluut geen must voor mij.

  • Shiralee
   Auteur
   9 juni 2016 / 07:24

   Yay! Ik heb ook echt het idee dat er door (social) media veel bewuster mee om wordt gegaan.

 4. 11 juni 2016 / 17:45

  Ik ben het met je eens dat we minder vlees kunnen eten met z’n allen, het is schadelijk voor het milieu en echt niet nodig. Maar in Nederland wordt vee goed verzorgt. Staarten afknippen van varkens is hier verboden en megastallen staan niet in NL. Een boer kan alleen leuk boeren als z’n dieren gezond en happy zijn, anders geven ze geen melk en wordt er niets verdient..

 5. 12 juni 2016 / 13:21

  Ik vraag me wel af waarom je ervoor kiest om geen vlees te eten ipv over te stappen op alleen super biologisch vlees i.c.m. met misschien minder vlees eten?

  • Shiralee
   Auteur
   12 juni 2016 / 13:46

   Daar heb ik inderdaad ook nog over nagedacht en wellicht iets voor in de toekomst. Het ding bij mij überhaupt is dat ik eigenlijk nooit een vleeseter ben geweest en vroeger ook de vleesvervangers boven het echte vlees verkoos. Een gemis is voor mij (nog) niet echt van toepassing.

 6. 13 juni 2016 / 13:44

  Ik vind dat mensen een keusm moeten kunnen maken waar zij/hij zelf achter staat. Super goed dat je kiest wat bij je past. Ik heb altijd bewondering voor vegetariërs. Maar als mensen dat niet doen heb ik ook geen moeite. Vlees eten hoort ook bij onze natuur. 🙂

 7. 16 juni 2016 / 12:25

  Toffe keuze! Ik kan het alleen maar toejuichen als vegetariër. 🙂 Er zijn genoeg andere alternatieven. Ben benieuwd hoe jou dit gaat bevallen. Ik hou je blog in de gaten! 😀

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Follow me