Recept: Vegan Matcha Tea Latte

Recept: Vegan Matcha Tea Latte

Ik weet nog goed toen ik in New York mijn eerste Vegan Matcha Tea Latte bestelde en eigenlijk niet zo goed wist wat ik er nou eigenlijk wat vond. Want, hype. Het heeft namelijk een hele aparte smaak waar ik even aan moest wennen. Nu zijn we bijna een jaar en heel wat Vegan Matcha Tea Lattes verder en besloot ik het om het thuis ook eens te gaan proberen.

Gezondheidsvoordelen

  • Matcha is rijk aan antioxidanten
  • Stimuleert je metabolisme
  • Heeft een reinigende werking op de huid

Daarnaast is groene thee effectief bewezen tegen het verminderen van verschillende soorten kanker, cholesterol, hoge bloeddruk, bloedsuikerspiegel én lichaamsvet.

De groene thee poeder uit Japan is 115x rijker aan antioxidanten dan gewone groene thee.

Waaraan herken je goede Matcha?

Over het algemeen geldt: hoe groener en frisser de kleur, des te beter de kwaliteit. Daarnaast komt hogere kwaliteit Matcha vaak uit Japan. Bij theeceremonies wordt daarom meestal ook gekozen voor Japanse Matcha.

Je kan het ook herkennen aan de textuur van Matcha, dit is erg fijn en voelt zijdeachtig aan. Een lage kwaliteit is wat grof en voelt korrelig tussen je vingers.

De smaak heeft een zoete en hartige (umami) smaak. De L-Theanine, het aminozuur dat thee zijn karakteristieke smaak geeft, wordt ook geproducteerd tijdens het proces. Matcha van mindere kwaliteit bevat minder L-Theanine waardoor het vaak meer bitter smaakt.

Recept: Vegan Matcha Tea Latte

Om een Vegan Matcha Tea Latte te maken heb je nodig:

  • Matcha thee
  • Matcha whisk (chasen)
  • Kom om de matcha in op te kloppen (chawan)
  • 70°C water
  • Melkopschuimer
  • Plantaardige melk
  • Agavesiroop

Zelf gebruik ik deze melkopschuimer van Philips. Hij staat mooi in de keuken en het maakt het opgeklopte melk ook warm.

Het chasen en chawan komen van Simon Lévelt en de matcha thee zelf heb ik bij Hug the Tea gekocht. Dit is hoogwaardige en 100% biologische matcha thee uit Japan.

Bereidingswijze (voor 1 groot glas Vegan Matcha Tea Latte)

1. Kook 60ml water en laat afkoelen tot 70°C. Wanneer je geen thermometer hebt: dit duurt ongeveer 10 min;
2. Doe 1 tl matcha in de chawan (wanneer dit te klonterig is kan je het ook zeven), giet het water erbij en mix dit met de chasen snel als W-vorm tot er schuim op de bovenkant komt te liggen;
3. Klop naar gewenste hoeveelheid plantaardige melk op. Voor 1 kop gebruik ik ongeveer 120ml plantaardige melk (voor als je ook de Philips
Senseo Melkopschuimer hebt – dit is tot het MAX teken);
4. Giet de matcha in een glas of beker (of gebruik zelfs het chawan) met de opgeklopte plantaardige melk erbovenop. Voeg naar smaak nog 1tl agavesiroop toe;
5. En enjoy!

Je zou dit ook kunnen variëren met een Iced Vegan Matcha Tea Latte door en ijsklontjes aan toe te voegen. Of zelfs een bubble tea door Tapioca parels toe te voegen. Maar dat is een recept voor een andere keer. 😉

Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Follow me