Mijn leesjaar in 2018

Mijn leesjaar in 2018

2018 is alweer een hele poos voorbij en ik moet zeggen dat ik nog nooit zo’n goed leesjaar heb gehad. Mijn Goodreads teller van 2018 staat op 45 boeken, waar ik normaal maar 10 tot 15 boeken lees. Wat is er veranderd? Vandaag neem ik jullie mee terug in mijn leesjaar 2018.

Toen ik nog op school zat eind 2017 moest ik een kinderboek maken en schrijven. Hier heb ik natuurlijk onderzoek naar gedaan. Om een lang verhaal kort te maken: ik wou meer Nederlandse boeken lezen. Waarom? Ik vond dat mijn Nederlandse woordenschat gewoon veel beter kon en door lezen gaat je woordenschat omhoog. Daarnaast schijnt ook dat de boodschap geschreven in je moedertaal dieper bij je binnen komt.

2018 begon ik daarom ook met een in het Nederlands vertaald boek: Iskari: De Laatse Namsara.

Vertaalde boeken die ik heb gelezen

– Iskari: De laatste Namsara
– De Royals: Verleiding (ebook)
– De Royals: Verraad (ebook)
– De Royals: Geheimen (ebook)
– Voor jou (ebook)
– De selectie
– De nieuweling
– Cinder
– Scarlet
– Onverminderd (ebook)
– Simon vs. de verwchtingen van de rest van de wereld
– De eigenzinnigheden van Leah Burke (ebook)
– Schim en schaduw
– Dreiging en duisternis (ebook en audioboek)
– Val en verlossing (audioboek)
– Achter gesloten deuren (audioboek)
– Obsidian
– Het zwarte hart
– Everless
– De edele
– Allesbehalve oké (audioboek)
– Bloed en beenderen

Wat vind ik er nu eigenlijk van, dat Nederlands lezen?

Eerlijk gezegd, ik vind het niet zo heel erg. Ik heb tot nu ook geen slecht vertaald boek gelezen, maar dat kan ook zijn omdat ik geen echte taaljunk ben. Soms lees je her en der wel wat fouten, maar ach, het is ook heel wat voor een uitgeverij om 100x dezelfde vertaling door te moeten lezen en te corrigeren, soms zie je door de bomen het bos niet meer.

Daarnaast vind ik het soms ook rustgevend om een Nederlandstalig boek te lezen. Er zit ook een bepaalde sfeer bij wat het dan ook weer leuk en anders maakt.

Al moet ik wel zeggen, als ik een paar keer achter elkaar Nederlands heb gelezen wil ik ook echt ontzettend graag weer een Engelstalig boek lezen. I don’t know. Het is denk ik gewoon hoe mijn brein werkt, haha.

Engelstalige boeken die ik heb gelezen

– Red Queen (fysiek en audioboek)
– The Hate U Give (ebook)
– The Elite (audioboek *yawn*)
– A Court of Thorns and Roses
– A Court of Mist and Fury
– A Court of Wings and Ruin
– What If It’s Us
– To All The Boys I’ve Loved Before (ebook)
– P.S. I Still Love You (ebook)
– Always and Forever (audioboek, de enige die ik echt leuk vond)
– One Day in December (ebook)
– A Pound of Flesh (ebook)

Comics

Dit jaar ben ik ook comics gaan lezen. Ja, echt waar. En Wonder Woman welteverstaan. Ik heb deel 1 t/m 6 van The New 52, waarvan ik er 5 heb uitgelezen.

Daarnaast heb ik ook nog Captain Marvel van Michele Fazekas gelezen.

Manga

Ook nieuw dit jaar is manga. Ik heb 5 volumes van Astra: Lost in Space waarvan ik er 2 heb gelezen in 2018.

Het zijn denk ik fases waar je doorheen gaat. Ik vindt het lezen van comics leuk, maar nadat ik manga heb gelezen is dat toch iets wat ik prefereer boven comics. De schrijf- en tekenwijze spreekt mij meer aan, terwijl ik eigenlijk had verwacht dat dit andersom zou zijn!

Mijn doelen voor 2019: meer manga lezen! En ook graphic novels (van The Mortal Instruments bijvoorbeeld of Saga). Ik hoop ook echt om een graphic novel van de Summoner serie *fingers crossed*.

De Goodreads challenge voor 2019? Hij staat op 25 en ik probeer geen druk te zetten. Soms heb je geen zin om te lezen, en dat is oké! En als ik een boek niet leuk vind, DNF! Als het verhaal je niet aanspreekt, spreekt het je niet aan – en dat is niet erg!

Voor alle ratings kun je altijd naar mijn Goodreads profiel gaan!

Hebben jullie (veel) boeken gelezen in 2018 jaar?

Share:

1 Comment

  1. 23 March 2019 / 19:58

    Wat heb je al veel gelezen zeg wauw, ik koop vaak boeken en merk dan weer dat ik te weinig tijd ervoor heb!.. shame on me

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow me