Mijn Bullet Journal vs. Leuchtturm1917 Bullet Journal

Mijn Bullet Journal vs. Leuchtturm1917 Bullet Journal

A long time ago in a galaxy far far away… plaatste ik een artikel met ‘Project Bullet Journal‘. Inmiddels, heel wat pennen en stiften verder (en maanden ;-)), ben ik in een nieuw boekje gestart namelijk de Leuchtturm1917 Bullet Journal. Wat zijn nou de verschillen van deze boekjes en waarom zou je in vredesnaam opnieuw beginnen?

Allereerst merkte ik dat het papier van Mijn Bullet Journal bleed. Wat ik hiermee bedoel is dat stiften wat uitlopen op het papier. Ik kan nergens op internet iets vinden over het soort papier wat gebruikt wordt, maar het voelt erg stug aan. Dit betekent wel dat wanneer jij met een goede pen hierin schrijft, deze sneller kapot kan gaan.

Het papier van de Leuchtturm1917 bullet journal is 80 grams zuurvrij. Dat van Mijn Bullet Journal is 90 grams en niet zuurvrij.

Zuurvrij papier
[bron]

[definitie]
‘Zuurvrij’ papier heeft een neutrale zuurgraad, ofwel een pH-waarde van ongeveer 7.

[toelichting]
Papier bestaat uit onder andere vezelshulpstoffen en vulstoffen. De zuurgraad van al deze onderdelen samen bepaalt de uiteindelijke zuurgraad van het papier, uitgedrukt in een pH-waarde tussen de 0 en 14. Waarden onder de 7 duiden op toenemende zuurheid – een eigenschap die de levensduur van papier negatief beïnvloedt. Zuurvrij papier is (veel) langer houdbaar dan niet-zuurvrij papier.

[milieueffect]
De zuurgraad van papier heeft geen invloed op het milieu. Zuurvrij papier is lang(er) houdbaar en daardoor duurzaam, wat belangrijk is voor archivering van papier.

Het papier drukt ook veel minder tot niet door dan op het papier van Mijn Bullet Journal, maar kleuren en fineliners zijn nog wel zichtbaar op de volgende pagina.

Verder zit in de Leuchtturm1917 een insteekhoes voor het opbergen van visitekaartjes of overige belangrijke papieren. Wat ik wel weer mis is een insteekhuls voor je pen, maar die zou je er los bij kunnen kopen.

Of je nu een Mijn Bullet Journal neemt of een Leuchtturm1917 hangt puur af van jou persoonlijke wensen en ook hoe je jouw bujo gebruikt. Als je veel bezig bent met waterverf, brush pens en veel kleur dan zou ik de Leuchtturm1917 zeker aanraden boven Mijn Bullet Journal vanwege het soort papier.
De ontwerpen van Mijn Bullet Journal zien er daarentegen wel super leuk uit en heeft meer variatie te bieden.

Leuchtturm1917 en Mijn Bullet Journal zijn beide te koop bij Bol.com. Let er wel op bij het aanschaffen van de Leuchtturm1917 dat zij ook een dotted notitieboek hebben. Dit is dan zonder inhoudsopgave en overige bullet journal needs.

Share:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Follow me