Het verschil tussen contour & bronzer

contour vs bronzer

Wat is de hele trend rond contouring en bronzing nou eigenlijk? Iets waar ik in het begin ook heel erg mee in de war was, want de een contourt met een bronzer, en voor de ander is dat echt weer een no-go. Waarom? Ik leg het je uit!

Contouring
Bij het contouren wil je features in je gezicht (sterker) naar voren laten komen door middel van schaduwen. Maar ook om het optisch te verkleinen of te vergroten, op YouTube gaan er ook veel video’s rond voor decolleté en op Instagram heb ik zelfs voorbij zien komen dat mensen hun voeten contouren. Het kan zo gek mogelijk, maar ik contour eigenlijk alleen mijn kaaklijn.

Bronzing
Bij een bronzer wil je een ‘sunkissed’ effect achterlaten op de huid, alsof je heerlijk in de zon hebt gezeten. Dit doe je op de plekken waar de zon als het ware je gezicht ‘raakt’. Denk hierbij aan de haarlijn en de wangen.

70e96e6ab0ff889751ab1c07da6cf7f5

© Pinterest

Ondertoon
De huid is per persoon onder te verdelen in twee soorten groepen, warm of koel. Deze controleer je het beste bij de schoonheidsspecialist maar er zijn wel trucjes voor. Zijn je aderen meer groen dat blauw, dan heb jij waarschijnlijk een warme ondertoon. Wanneer deze meer blauw ogen heb je een koele ondertoon. Eveneens als met kleding, staan koudere, felle kleuren jou beter? Dan heb jij waarschijnlijk een koele ondertoon. Staan warme tinten zoals khaki en nude jou beter? Dan heb je waarschijnlijk een warme ondertoon. Dit gaat natuurlijk niet altijd even goed op, dus ik kan je zeker aanraden het bij de schoonheidsspecialist te laten checken.

Warm vs. koel
Bij een bronzer gebruik je eigenlijk alleen warme tinten, dit is omdat je van de zon ook een warme kleur krijgt.
In tegenstelling tot een contourpoeder, waar overigens de meningen flink over verdeeld zijn, gebruik je een koel poeder, omdat dit schaduwen moeten creëren en een schaduw van zichzelf vaak koeler is van kleur.

contour vs bronzer

Waarom niet contouren met een bronzer?
Een bronzer heeft dus een warme ondertoon en creëert hierdoor geen schaduweffect omdat schaduwen altijd koeler zijn van kleurtoon.

Voorheen, toen ik van deze hele regel afwist, heb ik vaak genoeg gecontourt met een bronzer ómdat ik een warme ondertoon heb en ómdat het mijn gezicht wat smaller deed lijken. Als ik nu echter mijn kaaklijn beter naar voren wil laten komen met een poeder met een koude ondertoon, ziet dit er echt veel natuurlijker uit!

Maar ach, there are no rules als het aankomt op make-up, je moet wel het plezier er in houden. ^_^

Hopelijk heb ik jullie wat wijzer kunnen maken in het wereldje van contouring en bronzing en de functies hiervan. Als je nog vragen hebt, by all means, ik ben geen Make-up Artist, maar ik sta altijd paraat om te helpen!

Liefs, Shiralee

♥ Volg mij ook op  BloglovinInstagramFacebook | YouTube

 

Share:

16 Reacties

 1. 12 mei 2016 / 08:21

  Fijn artikel. Ik ben zeker wijzer geworden met het feit dat contouren iets van een koele ondertoon. 😉 Ik contour niet echt in het dagelijks leven. Alleen als ik een foto van mijn look wil maken en daar ook niet altijd. Bronzer die gebruik ik ook af en toe. Meestal in de winter.

  • Shiralee
   Auteur
   12 mei 2016 / 09:27

   Klopt! Hangt ook een beetje van de look af waar je voor wilt gaan denk ik! 🙂

 2. 12 mei 2016 / 09:02

  Bronzer heeft ook vaak glitter en dat staat niet zo best bij je contour 😛 als je een heeel warme kleur hebt kun je misschien nog met een matte bronzer contouren. Maar over het algemeen geef ik je groot gelijk, handig artikel 🙂

  • Shiralee
   Auteur
   12 mei 2016 / 09:27

   Dat ook nog idd! Thanks, ja ik vond het zelf écht een lifesaver toen ik erachter kwam haha 🙂

 3. 12 mei 2016 / 09:04

  Ik heb een tijdje gehad dat ik het verschil niet wist, ik schaamde me achteraf echt haha. Gelukkig weet ik het nu 🙂

  • Shiralee
   Auteur
   12 mei 2016 / 09:26

   Hahaha ja dat had ik dus ook! Maar ach, ervaring komt met de tijd. xD

 4. 12 mei 2016 / 10:28

  Fijn artikel. Ik voel me al snel een clown en ik heb dus echt wat aan dit artikel. Ik sla dit op 😉

 5. 12 mei 2016 / 10:32

  Oh, oeps! Ik contour weleens met een bronzer die ook nog eens te warm is. Ik heb wel een contour palette, die is cream. Zelf vind ik poeder fijner en sneller werken, dus ik moet voor een koele bronzer gaan.
  Liefs,
  Elles

 6. 12 mei 2016 / 14:13

  Heel erg fijn en duidelijk artikel! Ik vind het wel altijd zo lastig om een goede contour powder te vinden. Zeker omdat ik NYX Taupe nergens kan vinden!

 7. 12 mei 2016 / 20:10

  Wat een handig en fijn artikel! Ik heb hier ook nog wel eens moeite mee, ik haal het vaak door elkaar heen… xx

 8. 14 mei 2016 / 23:23

  Heel handig om dit alles weer even op te frissen! 😀 -x-

 9. 15 mei 2016 / 21:27

  Wat een leuk en informatief artikel! Ik contour ook vaak met een bronzer, oops… Moet eens op zoek naar een goede contourpoeder.

 10. 16 mei 2016 / 21:59

  Ah wat een fijn artikel, ik wist het helemaal niet haha ik contour eigenlijk altijd met een bronzer oepsiee! Ik zal eens gaan kijken naar een poeder die wel koel is 🙂

 11. 17 mei 2016 / 19:51

  Ik ben helemaal niet thuis in al die dingen, maar een artikel als deze smaakt naar meer!

 12. 18 mei 2016 / 11:49

  Leuk artikel en ik heb een andere kleur van nyx! ik gebruik nu al jaren de itstyle contouring poeder! liefs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Follow me